Tilføj notat

Shared note

Tilføj notat
Ulf Jarl
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ulf Jarl (født omkring 988 – myrdet 31. december 1026 i Trefoldighedskirken, Roskilde) var en dansk jarl, vikingehøvding, statsholder og rigsforstander af Danmark under Knud den Store, han var gift med Knuds søster Estrid og far til kong Svend Estridsen og til vikingen Asbjørn Jarl.
[redigér]Biografi

Ulf er søn af Thorgils Styrbjørnsson Sprakeleg, og nedstammer (ifølge en længe forfægtet men ej bekræftet teori) fra den svenske kongefamilie, hans bedstemor skulle således have været Tyra, datter af Harald Blåtand. Han sluttede sig til Knud den Stores vikingetogter til England, og omkring 1015 gifter han sig med Knuds søster. Ulf får også titel af jarl i England.
Omkring 1024 dør Thorkild den Høje, der indtil da var kong Knuds statholder i Danmark. Herefter indsætter Knud Ulf som Jarl af Danmark, og tillige som foster-far for sin søn Hardeknud.
Da den norske kong Olav den Hellige og svenske kong Anund Jakob angriber Danmark i 1026 var den danske konge i England, og Ulf udråber kongens søn som konge af Danmark, ifølge ham selv for at give danskerne en konge at samles om i en svær tid, hvor andre har konspireret i kupforsøg mod riget. Da Knud finder ud af, hvad der foregår i Danmark, skynder han sig hjem med en stor flåde. Svenskerne bliver jaget ud af Sjælland og over til Sverige, og det ender med slaget ved Helgeå, hvor Ulf meget behjælpeligt kommer kongen til undsætning og er med til at jage fjenden på flugt.
Men Knud er meget vred på Ulf over den måde han har styret landet og udnævnt hans søn som konge. Den 30. december 1026 sidder kongen og Ulf i Roskilde og spiller skak. Under dette spil kommer det til skænderi imellem de to, efter Ulf har væltet brættet og går mod udgangen råber kongen efter ham "Flyr du nu, du rædde Ulf?", Ulf vender sig om i døren og svarede "Længere vilde du være flygtet ved Helgeaa, om du havde kunnet. Dengang kaldte du mig ikke den rædde Ulf, da jeg kom dig til hjælp, fordi svenskerne havde banket eder som hunde!". Dette gjorde imidlertid ikke hadet fra kongen mindre, og næste morgen bad han en skosvend om at gå hen og dræbe Ulf, denne kom tilbage uden at have gjort Ulf noget, da han havde søgt tilflugt i Trefoldighedskirken ville skosvenden ikke gå ind og slå ham ihjel, men det lod Knud sig ikke slå ud af og befalede i stedet nordmanden Iver Hvid at gøre det, og han løb straks over i kirken hvor han ved koret fandt Ulf og myrdede ham med sit sværd.
Knud måtte efterfølgende sone mordet med mandebod, dels til sin søster og dels til Trefoldighedskirken.
[redigér]Anetavle

Anetavle for Ulf Jarl (UDEN Styrbjørnslægten inkluderet)

  1. Bjørn

²2. Thorgils Sprakeleg

  1. N.N.

  2. Ulf Jarl

  3. N.N.

  4. N.N.

  5. (Gytha) ?

[redigér]Ekstern henvisning

Jarl Gallén: "Vem var Ulf jarl, Sven Estridsens far?". Scandia 58, 1992. (ss. 13-30).

Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Kategorier: AnetavlerFødt i 988Døde i 1026Personer fra vikingetidenDanske Rigsforstandere
Navigationsmenu
Opret en ny brugerkontoLog påArtikelDiskussionLæsRedigérSe historik

Forside
Kategorier
Fremhævet indhold
Tilfældig side
Aktuelle begivenheder
Deltagelse
Velkommen
Skribentforside
Landsbybrønden
Projekter
Kalender
Seneste ændringer
Hjælp
Værktøjer
Organisation
Udskriv/eksportér
Andre sprog
Deutsch
English
Español
Français
Norsk (bokmål)
Svenska
Denne side blev senest ændret den 12. december 2012 kl. 02:53.
Tekst er tilgængelig under Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0; yderligere betingelser kan være gældende. Se brugsbetingelserne for flere oplysninger.
Behandling af personlige oplysningerOm WikipediaForbeholdMobil visning

Given names Surname Sosa Birth Place Death Age Place Last change
Given names Surname Age Given names Surname Age Marriage Place Last change
Media objects
Media Title Individuals Families Sources Last change
Sources
Title Abbreviation Author Publication Individuals Families Media objects Shared notes Last change
Repositories
Repository name Sources Last change
Submitters
Submitter name Individuals Families Last change