Elsebeth Pedersdatter Hegelund

Shared note

Elsebeth Pedersdatter Hegelund
259
84
258
Hun var født 29. august 1577 i Ribe. Hun blev (1) gift 8. november 1595 med Jacob Jensen Holm. Hun havde 2 børn med Jacob Holm. Han var født 25. marts 1543 i Viborg. Han døde 29. maj 1609 i Budolfi, Aalborg. Han blev student i Viborg 1563. Efter at have studeret en tid ved Københavns Universitet drog han som hovmester for Absalon Juel fra Mejlgaard til Wittenberg, hvor han i 1574 bestod magistergraden. Samme år udgav han en græsk Afhandling om «Dyden». Da han kom hjem 1574 blev han rektor ved Viborg latinskole, og 3 år senere udnævntes han til kanonikus. Jacob Holm var en dygtig skolemand og en fremragende personlighed. I hans tid blomstrede skolen og nød megen anseelse. Det lykkedes ham at indføre en 6. klasse (mesterlek- tien), bl.a. fordi skolens midler i 1574 ved tillagte kongetiender var blevet betydeligt forøget og fordi elevtallet var vokset stærkt.
I 1581 blev Jacob Holm stiftsprovst og sognepræst i Domkirken i Viborg og i 1587 blev han valgt til biskop over Aalborg Stift, hvilket embede han beklædte til sin død. I 1590 lod han sin bolig ombygge, idet der bl.a. blev sat en etage på ejendommen. 1604 var han med de øvrige jy- ske Bisper hos Christian IV i Haderslev, vistnok for at forhandle om en ny Skoleordning, og 1606 deltog han i en Forhandling om Exorcismens Afskaffelse, som han bestemt fraraadede.
Chr. Giessing fortæller i værket "Danske Jubellærere" om Jacob Holm bl.a. følgende:
"Da alle danske Biskopper vare i Aaret 1608 kaldede til Kjøbenhavn for at udvælge den kongl. Prinds Christian til Thronfølger, maatte han for Alder og Svaghed blive tilbage, han havde begi- vet sig paa Veyen, men blev syg og maatte vende Hiem igien, døde og næstfølgende Aar den 29. Maij 1609. Hvidtfelds krønike sætter urigtig 1610. Af hans Skilderier, som Doct. og Prof. Theo- log. Peder Holm eyede, saae jeg, at Biskop Holm havde korte og tynde Haard, men et langt tvekløvet Skieg".
I Budolfi Kirkes kor i Aalborg findes et meget smukt epitafium over Jacob Holm og hans fami- lie. Billedet i midten forestiller herren, som prædeker for skarerne, og i forgrunden er Jacob Holm malet med sine 2 hustruer og 11 b

Given names Surname Sosa Birth Place Death Age Place Last change
Given names Surname Age Given names Surname Age Marriage Place Last change
Media objects
Media Title Individuals Families Sources Last change
Sources
Title Abbreviation Author Publication Individuals Families Media objects Shared notes Last change
Repositories
Repository name Sources Last change
Submitters
Submitter name Individuals Families Last change